Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Nevarnosti elektrike

Pot elektrike v naše domove

Električna energija ima od elektrarne do porabnikov dolgo pot.

 

Iz elektrarn gre po daljnovodih, kjer je visoka napetost, do transformatorja, kjer se napetost zniža. Od tu naprej pa gre po žicah na  lesenih drogovih ali pa po podzemnih kablih do stanovanj.

Nevarnosti elektrike

Opozorila na nevarnost električnega udara

Neprimerna zaščita pred električnim udarom!

Skozi deklico je stekel električni tok, ker je bil sklenjen električni krog. Sedemletnica z Bleda je v zabaviščem centru v središču Šibenika preživela električni udar, ko je z mokrimi nogami na železnih stopnicah in naslonjena na kovinsko ograjo pri električnih avtomobilčkih sklenila električni krog. Deklico je po udaru oživljal njen oče.

Zakaj je elektrika stekla skozi deklico in jo stresla? Razloži.

Nepravilno ravnanje z električnimi napravami je lahko smrtno nevarno. S pravilnim ravnanjem lahko preprečiš  najhujše!

Nevarna električna napetost

Nevarnost električne energije je v električni napetosti, ki jo merimo v voltih. Vtičnice in električne naprave v stanovanjih so pretežno priklopljene na napetost 220 voltov. Za človeka je lahko usodno že 50 do 60 voltov.

<NAZAJ
>NAPREJ183/291