Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zračni tlak

Zemljo obdaja ozračje ali atmosfera. Zemlja privlači ozračje. Teža ozračja povzroča zračni tlak.

Na vsak kvadratni centimeter površine pritiska masa enega kilograma. 

Zrak je mešanica plinov. Spoznal si že, da se delci v plinih prosto gibljejo in odbijajo od ovir (tla, hiša, drevo, hrib ...). Tlak deluje na vse strani, zato teže zraka ne čutimo.


 

 

Da tlak deluje tudi navzgor, lahko dokažeš s poskusom. V kozarec nalij tekočino in ga pokrij s papirjem. Previdno obrni. Voda ne izteče, saj to prepreči tlak, ki pritiska na papir od spodaj.

Poskus delaj nad umivalnikom.

Zračni tlak v naših krajih je približno 1010 milibarov (mbar). Giblje se od 700 mbar do 1020 mbar. Spreminja se z višino - v Piranu je višji kot na Triglavu. Spreminja se tudi zaradi vlage v zraku in temperature.

Kadar zračni tlak pada, se vreme običajno slabša. Ob zviševanju zračnega tlaka lahko pričakujemo lepše vreme.

<NAZAJ
>NAPREJ139/291