Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Moč vetra

Hitrost vetra človek že od nekdaj izkorišča. V deželah, kjer veter pogosto piha, so nekoč gradili mline na veter. S črpalkami na vetrni pogon ponekod še danes črpajo vodo. Na mestih, kjer piha stalni veter, so zgradili vetrne elektrarne. Jadrnice plujejo s pomočjo vetra. Veter izkoriščamo tudi pri zabavi in športu.

Veter je prijeten, če ne piha s preveliko hitrostjo. Verjetno znaš narediti preprosto vetrnico in papirnatega zmaja.

Veter pa je lahko odnaša strehe, podira drevesa, naredi velike valove ... Na Krasu, kjer pogosto piha burja, drevesa rastejo postrani, saj burja vedno piha iz iste smeri.


 

<NAZAJ
>NAPREJ141/291