Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
6.

Sličice prikazujejo hitrost vetra. Uredi jih od rahle sapice do orkanskega vetra.

7.

Kaj lahko prenaša veter? Vpiši da ali ne.

suho listje da
  regratovo seme
da
drobni pesek iz Sahare da
  mavrico
ne
oblake
da
  papirnatega zmaja
da
sončne žarke
ne
  dežne kaplje
da

 

8.

Poznaš rastline, katerih semena ali cvetni prah prenaša veter?

Izberi pravilne trditve.

9.

Oglej si tabelo z vremenskimi podatki in dopolni spodnje povedi. 

 

Najtopleje je v Kopru , najhladneje pa na Kredarici . Jugozahodni veter piha v Bovcu in v Vipavi . Najnižji zračni tlak je na Kredarici , in sicer 759 mbar. Veter z največjo hitrostjo piha v Vipavi , sunki vetra dosežejo 130 km/h. Najmanj vetrovno je v Bovcu .
10.

Poišči pravilne odgovore. Naloga se navezuje na zgornjo tabelo.

11.
Vetrokaz, ki si ga izdelal v nalogi 8, postavi v bližino doma. S kompasom ali starši ga pravilno orientiraj glede na strani neba. Na priložen list vpiši, kateri veter je pihal. Opazuj zjutraj (preden greš v šolo), popoldne (ko prideš iz šole) in zvečer (pred spanjem).

Opažanja primerjaj s sošolci. Je povsod enako, je različno ... Če boš nalogo naredil v različnih letnih časih, primerjaj ugotovitve.

  Opazujem veter
<NAZAJ
>NAPREJ144/291