Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Gibanje zraka - veter

Gibanje zraka občutimo, kadar se mi gibamo skozi zrak (tečemo, kolesarimo...) in kadar se giba zrak okoli nas.

Gibanje zraka je veter. Zrak teče z mesta z višjim tlakom proti mestu z nižjim tlakom. Večja je razlika tlaka, z večjo hitrostjo veter piha. Veter poimenujem po smeri iz katere piha. Severnik piha s severa, vzhodnik z vzhoda ...

Veter občutimo na svoji koži in laseh. Vidimo ga, ko se na drevesih premikajo veje in listi. Če piha z veliko hitrostjo, pa ga tudi slišimo, kako piska in tuli. Smer vetra pokaže vetrokaz, hitrost vetra pa pokaže vetromer (merilnik vetra).

Veter lahko piha kot rahla sapica, lahko kot burja ali celo orkan. Hitrost vetra je izražena v kilometrih na uro (km/h). Pri nas z največjo hitrostjo piha burja v vipavski dolini. Kadar piha s preveliko hitrostjo, pride do zapor cest. O tem nas obveščajo mediji.

Veter raznaša cvetni prah in tako oprašuje rastline, ki jim rečemo vetrocvetke (smreka, bor, leska ...). Raznaša tudi semena (regrat, javor ....).

<NAZAJ
>NAPREJ140/291