Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ciklon in anticiklon

Visoko v našem ozračju nastajajo splošni vetrovi. Nad ekvatorjem se zaradi ogretih tal zrak hitreje dviga, pri tleh pa nastaja nizek tlak. Na smer vetrov v višinah vpliva vrtenje Zemlje okoli svoje osi. Vetrove zanaša in to povzroči vrtince.

Ciklon (C) je veliko območje nizkega zračnega tlaka in deževnega (oblačnega) vremena. Anticiklon (A) pa je območje visokega zračnega tlaka in sončnega vremena. Zaradi vrtenja Zemlje vetrovi ne pihajo naravnost od anticiklona proti ciklonu, ampak krožno okrog središča obeh.

Na meji med ciklonom in anticiklonom nastane fronta in z njo poslabšanje vremena. Z opazovanjem vseh teh pojavov v ozračju lahko napovemo, kakšno bo vreme.

V časopisu poišči vremensko napoved in si jo oglej. Poglej jo tudi na televiziji in poišči na spletu. Ali jo razumeš?

<NAZAJ
>NAPREJ148/291