Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Fotosinteza

V zelenih delih rastlin, v katerih je klorofil (zeleno barvilo), poteka zelo pomemben proces - izdelava hrane za rastlino. Za potek tega procesa so potrebni voda, ogljikov dioksid in sončna svetloba. Rastline vodo z raztopljenimi mineralnimi snovmi črpajo iz tal, ogljikov dioksid dobijo v liste iz zraka, sončno svetlobo pa prejmejo v svetlem delu dneva.

 

Pri fotosintezi se ogljikov dioksid in voda porabljata, nastajata pa kisik in sladkor. Iz sladkorja in drugih snovi, raztopljenih v vodi, nastajajo v rastlini nove snovi, ki jo gradijo in omogočajo njeno rast, zato pravimo, da si rastline same izdelujejo hrano. Kisik pa se sprosti v ozračje.

 

<NAZAJ
>NAPREJ155/291