Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
7.

Ali rastlina za življenje potrebuje svetlobo?

V dva enako velika cvetlična lončka posadi pšenico ali fižol. Lončka postavi na dovolj svetlo mesto in poskrbi, da bo prst dovolj vlažna. Opazuj, kako bo rastlina v posodicah rasla. Čez približno 10 dni, ko bo rastlina zrasla in ozelenela, obe rastlini fotografiraj, nato pa eno pusti na mestu, drugo pa zapri v prostor brez svetlobe (omara, klet ...). Rastlini opazuj vsak dan in beleži spremembe, ki jih opaziš. Lahko ju tudi fotografiraš vsak dan ali pa vsaj zadnji (10.) dan opazovanja.

Ugotovitve zapiši v zvezek in jih predstavi sošolcem.

  • Kaj si raziskoval?
  • Kaj si ugotovil?
  • Kako bi lahko raziskavo izboljšal?

8.

Izdelaj plakat z naslovom: Življenje na Zemlji je odvisno od Sonca.

Plakat lahko ustvarjaš vse leto. Nariši ali prilepi sliko Sonca, dodaj fotografije različnih rastlin in živali ter s puščicami označi povezave med Soncem in živimi bitji.

9.

Ali rastline dihajo?

Potrebuješ večjo posodo, steklen kozarec, vodno rastlino in vodo. Namig: prosi učiteljico ali starše, naj ti priskrbijo vodno rastlino. Kupijo jo v trgovini za male živali.

Posodo in kozarec napolni z vodo. Pod vodo obrni kozarec tako, da voda ne steče iz njega. Vodno rastlino daj v posodo pod kozarec. Posodo z vodno rastlino postavi na svetlo. Opazuj dogajanje.

  • Kaj in zakaj se dogaja?

10.

V katero smer rastejo rastline?

V škatli za čevlje naredi več pregrad. Na enem koncu škatle izreži luknjo premera 3 cm. Na začetek labirinta položi kalečo čebulo. Škatlo pokrij s pokrovom. Postavi jo v svetel del prostora in pusti čebulo v njej vsaj 14 dni. Po končanem opazovanju v zvezek zapiši postopek in ugotovitve.

  1. Kaj si naredil?
  2. Kaj si opazoval?
  3. Kaj se je zgodilo?
  4. Kako si to razlagaš?

<NAZAJ
>NAPREJ161/291