Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Hrana kot energija

Pri procesu fotosinteze si rastlina sama proizvaja hrano, zato pravimo, da je rastlina proizvajalec. Živali pa hrane ne izdelujejo same, ampak jo le porabljajo, zato pravimo, da so potrošniki. Hranijo se z rastlinami in živalmi, v katerih je energija. Energija se tako prenaša s hrano. Življenje na Zemlji je odvisno od zelenih rastlin. 

Za nastanek sladkorja v rastlini je potrebna sončna energija. Energija je shranjena v rastlini. Ko gosenica poje solato, s hrano dobi tudi energijo. Ker se energija prenaša s hrano, je življenje živali in ljudi odvisno od Sonca in rastlin.

Vsako telo za gibanje potrebuje energijo.

Energija, ki jo dobimo s hrano, omogoča gibanje, rast, obnavljanje in delovanje telesa.  

 

<NAZAJ
>NAPREJ156/291