Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Hrana je sestavljena iz različnih snovi. Poleg vode so v njej še ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vitamini in minerali.

 

  • MAŠČOBE, BELJAKOVINE in OGLJIKOVI HIDRATI nam dajo energijo.
  • BELJAKOVINE so pomembne za rast in razvoj.
  • VITAMINI IN MINERALI usmerjajo procese v telesu in povečajo odpornost telesa.

Za pravilno rast in zdrav razvoj človeka je pomembna raznolika hrana z veliko svežega sadja, zelenjave in vode. Na dan je zdravo pojesti 4 do 5 obrokov. Tako zagotovimo enakomerno dovajanje energije ves dan.

Podhranjenost ali prehranjenost pospešujeta razvoj bolezni in znižujeta življenjsko dobo človeka.

Prehranska piramida prikazuje živila, ki naj bi jih zaužili pogosteje (ob vsakem obroku - spodnji, širši del) in katera le občasno (v zgornjem, ožjem delu).

<NAZAJ
>NAPREJ206/291