Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
8.

Označi živilo, ki vsebuje vitamine.

9.

Poveži pare. Povej, zakaj sodijo skupaj.

10.

Naštej, kaj si jedel in pil včeraj. Preriši tabelo v zvezek in jo izpolni. Povej, kaj si iz prikazanih podatkov ugotovil. Ali si zaužil dovolj vode?

 

11.
Z živili, ki so našteta v priponki, boš naredil poskus in ugotovil, ali vsebujejo maščobo ali škrob.

POTREBUJEŠ:

  • Živila, našteta v priponki
  • Jodovico
  • Posodice za živila

POSTOPEK:

  1. Vsako od naštetih živil pritisni ali podrgni ob papir. Če nastane masten madež, lahko sklepaš, da vsebuje maščobo.
  2. Vsako od živil položi v svojo posodico in nanj kani kapljico jodovice. Če živilo vsebuje škrob, se bo obarvalo temnomodro. Škrob je vrsta ogljikovih hidratov. Jodovica je raztopina joda in kalijevega jodida. Uporablja se za dokazovanje škroba. Jodovica obarva škrob modro, rjavo ali črno.
  3. Tabelo preriši v zvezek. Prisotnost maščob oziroma škroba v posameznem živilu označi s križcem.  
  MAŠČOBE IN ŠKROB V HRANI
<NAZAJ
>NAPREJ209/291