Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sredozemsko podnebje

Sredozemsko podnebje ima letne čase, poprečne temperature pa so zaradi manjše oddaljenosti od ekvatorja višje kot v zmernotoplem pasu. Poletja so suha in vroča (poprečne poletne temperature pogosto presegajo 25 °C), največ padavin je pozimi. Podnebje je značilno za Sredozemlje in skrajni jug Afrike.

Odpri klimograma in v spodnja prazna okenca vpiši manjkajoče besede.

Oba klimograma predstavljata sredozemsko podnebje, za katero je značilno, da ima na severni polobli vroča poletja in višek padavin v zimskem času. Na južni polobli , kar vidimo na spodnjem klimogramu, je slika obrnjena: padavine v času našega poletja in  vročina v času naše zime.

Tunizija - obale Sredozemskega morja
Jug Afrike - Rt upanja
Gorovje Atlas - kraji obrnjeni proti morju

Vlažno subtropsko podnebje

Opazni so letni časi, vendar so temperaturne razlike majhne. Menjujeta se sušna in deževna doba. Poleti prinašajo topli in vlažni vetrovi z morja padavine. Takšno podnebje ima mozambiška obala. Naravno rastlinstvo tega območja so vlažni subtropski gozdovi.

Odpri klimogram in v spodnja prazna okenca vpiši manjkajoče besede.

Klimogram vlažnega subtropskega podnebja je podoben klimogramu monsunskega podnebja, o katerem smo se učili lansko leto.

Pokrajina v Mozambiku

<NAZAJ
>NAPREJ11/177