Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Na podlagi znanja o Afriki pojasni, kateri podnebni dejavniki najbolj vplivajo na podnebje Avstralije.

Na podnebje Avstralije vplivajo njena geografska lega, oddaljenost od morja in relief. Avstralija je skoraj v celoti v vročem toplotnem pasu, južni povratnik celino deli na dve polovici. Skrajni jug celine in otok Tasmanija sta v zmerno toplem pasu. Celina  nima večjih vzpetin. Osrednji del je zelo sušen. Relief vpliva na podnebje z gorsko pregrado na vzhodu celine. Tam Veliko razvodno gorovje prestreza vlago in preprečuje dotok vlažnih zračnih gmot iznad Tihega oceana proti notranjosti.
Sončno segrevanje je preko celega leta močno, kar pomeni močno segrevanje tal in visoke zračne temperature. Zaradi tega so temperaturne razlike prek leta majhne in ni letnih časov. Količina padavin v osrednjem delu celine je zelo majhna. Skrajni južni del Avstralije je v zmerno toplem pasu; nanj vplivajo zahodni vetrovi. Zato ima ta del Avstralije letne čase.

Avstralija je južno od ekvatorja. Razmisli in označi trditev, ki je pravilna.

V spodnja okenca vpiši manjkajočo besedo.

Čez Avstralijo poteka južni povratnik . To pomeni, da je sonce vse leto (nizko / visoko) visoko na nebu. Najvišje je v njihovem poletnem času. Takrat je letni čas v Evropi zima

Zemljevid Avstralije

<NAZAJ
>NAPREJ54/177