Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Na podnebje Afrike vplivajo njena geografska lega, oddaljenost od morja, relief in morski tokovi. Afrika je namreč edina celina, ki je skoraj v celoti v območju vročega toplotnega pasu.

Poseben vpliv ima morje na podnebje Afrike ob jugozahodni obali. Hladen Benguelski morski tok povzroča puščavo Namib.  Ker je tok hladen, iz njega voda malo izhlapeva v ozračje. Nad celino se suhi zrak segreje in še bolj osuši. Zato ne more priti do padavin.
Relief vpliva na podnebje s svojo razgibanostjo in z nadmorsko višino. V Vzhodnoafriškem višavju je, kljub legi ob ekvatorju, hladneje. Zato so se Evropejci tja raje priseljevali. 

Kakšne zračne temperature pričakuješ v Afriki? {Visoke;vroče;velike;najvišje;peklenske} .

Zakaj misliš, da je tako?

<NAZAJ
>NAPREJ8/177