Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Afriko po toplotnih pasovih, nadmorski višini, prebivalstvu in gospodarstvu delimo na tri večje geografske enote: Severno, Tropsko in Južno Afriko.

Južna Afrika obsega območje med Kongovo kotlino in Jezerskim višavjem na severu ter Atlantskim oceanom na zahodu in Indijskim oceanom na vzhodu. Osrednji del zavzema polpuščava Kalahari, na zahodu je puščava Namib, na vzhodu pa so Zmajeve gore oziroma Južnoafriško višavje.
Južna Afrika ima {savansko;Temperature so preko vsega leta zelo visoke, značilna je menjava sušne in deževne dobe, sušna doba je krajša od 6 mesecev in se proti povratnikoma podaljšuje.}, {puščavsko in polpuščavsko;Za ta območja so značilne vse leto visoke temperature ter menjava sušne in deževne dobe. Sušna doba je daljša od 6 mesecev, ponekod pa je padavin zelo malo ali jih skoraj ni. Če padavine so, padejo večinoma v času, ko je Sonce v zenitu.} podnebje. Skrajni južni del sega v subtropski pas in ima {sredozemsko;Tukaj se že pojavljajo letni časi, temperaturne razlike med njimi pa še niso tako velike kot v zmernotoplem pasu. Poletja so suha in vroča, zime vlažne in ne preveč hladne. Največ padavin je pozimi.} podnebje.
Gospodarstvo je usmerjeno v izkoriščanje rudnih bogastev. Večina rudnikov je v lasti belcev. Bogastvo je neenakomerno razdeljen med belsko manjšino in črnsko večino.

Zemljevid Južne AfrikeS pomočjo namiznega zemljevida ugotovi, kateri reki imata pomembno vlogo v Južni Afriki? Razmisli, zakaj!

Južna Afrika je drugačna od Tropske in Severne Afrike. Zavzema najožji del celine in ima poprečno višjo nadmorsko višino. Površje je podobno veliki skledi, sredi katere je kotlina Kalahari. Na vzhodu in jugu jo obdaja Južnoafriško višavje z Zmajevimi gorami.

Ob Atlantskem oceanu se razteza puščava Namib, ki jo močno razčlenjeno Robno gorovje loči od kotline Kalahari. Na severu je med Kongovo kotlino in kotlino Kalahari Lundski prag. Okolica Kaapstada (Cape Towna) ima sredozemsko podnebje; zaradi ugodnih temperatur pridelujejo južno sadje, gojijo vinsko trto in oljke. V kotlini Kalahari je polpuščavsko podnebje, ker gorovje preprečuje padavinam prehod preko Zmajevih gora proti zahodu. Najbolj sušni del je puščava Namib ob zahodni obali. 


Območje Južne Afrike - Zmajeve gore 

 

Nasprotno pa je v vzhodnem delu Južne Afrike. Topli in vlažni vetrovi z Indijskega oceana se vzpnejo čez Zmajeve gore in spustijo padavine. Nad celino pa vlage ne prinesejo. Zato imajo otok Madagaskar in območja Zmajevih gora vse leto dovolj padavin.

Na animaciji vidimo gorovje, ki ima številne doline. Kako so nastale doline? Ali lahko njihov nastanek povežemo s podnebjem in vplivom, ki prihaja z Indijskega Oceana.

<NAZAJ
>NAPREJ36/177