Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Naravnogeografske značilnosti Severne Amerike so podobne tistim v Evropi in Aziji. Vse so podnebno povezane, saj so celine zmerno toplega pasu. Vse so bile v geološki preteklosti del skupne celine, kar se vidi v reliefu in geološki zgradbi vzhodnega dela Severne Amerike.

V 7. razredu ste spoznavali podnebne značilnosti Evrope in Azije. Poskusi pojasniti, kateri podnebni dejavniki vplivajo na podnebje Severne Amerike.

Shema prikazuje vpliv gorske pregrade na zahodu Severne Amerike na podnebje (temperature in padavine) v zmerno toplem pasu.

Nastanek orografskih padavin ob gorski pregradi

Shema prikazuje, kako ob severovzhodni obali Severne Amerike teče mrzli Labradorski morski tok, ki vpliva na podnebje tega dela celine.
Labradorski mrzli morski tok

Podnebje tudi odločujoče oblikuje naravno rastlinstvo na celini.

<NAZAJ
>NAPREJ90/177