Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Ime Avstralija izhaja latinščine, Terra Australis Incognita - dežela južna neznana. Zgodnji raziskovalci so bili prepričani, da zaradi  uravnoteženosti severne in južne poloble obstaja nekje na jugu celina, velika kot Avstralija in Antarktika skupaj, ki čaka, da jo bodo odkrili. Leta 1642 je Nizozemec Abel Tasman pristal na otoku Tasmanija. Šele stoletje kasneje, leta 1770, je britanski pomorščak James Cook stopil na jugovzhodno obalo Avstralije. Sledila je naselitev britanskih kaznjencev, saj so bili zapori v Veliki Britaniji zaradi strogih zakonov prenapolnjeni.
Spremembe meja zveznih držav Avstralije v preteklosti.

September 1999 & Februar 2000

Oglej si Avstralijo skozi čas in razloži spremembe.

Pozorno opazuj spreminjanje meja po poldnevnikih.

Avstralija je najmanjša celina, umeščena na južni polobli med Tihim in Indijskim oceanom. Prek celine poteka južni povratnik.

Severni del celine je v vročem toplotnem pasu, južni del pa v zmerno toplem pasu. K Avstraliji spadata tudi otok Tasmanija in Veliki koralni greben. Zaradi oddaljenosti od drugih celin ima osamljeno geografsko lego.

Oddaljenost od drugih celin je vzrok za ohranitev svojskih, avtohtonih živalskih vrst: kenguru, koala, emu. Med rastlinami izstopa drevo evkaliptus.

Lega Avstralije

<NAZAJ
>NAPREJ49/177