Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Najmanjša celina na Zemlji je Avstralija, geografsko pa k njej prištevamo tudi tihomorska otočja. Oceanija v širšem pomenu besede zavzema otoke med Azijo in Ameriko, vključno z Avstralijo in Malajskim otočjem. Oceanijo v ožjem pomenu besede so otočja  Polinezija, Mikronezija in Melanezija.

Avstralija, Nova Zelandija in Oceanija zavzemajo ozemlje med severnim povratnikom in južnim tečajnikom, na območju Tihega oceana. Otoki v Mikroneziji in Polineziji segajo na severno poloblo, Avstralija in Nova Zelandija sta v celoti na južni polobli. Večina ozemlja je na vzhodni polobli; edino polinezijski otoki so na zahodni polobli. Meja je 180. poldnevnik, ki je hkrati tudi datumska meja.

Zemljevid Avstralije in Oceanije

Preberi spodnji odstavek in dopolni manjkajoče besede.

Oceanijo sestavljajo tri velike skupine otokov: {Mikronezija;Melanezija;Polinezija} , {Melanezija;Polinezija;Mikronezija} in {Polinezija;Mikronezija;Melanezija} .

Avstralija, Oceanija in Nova Zelandija so na stiku Tihooceanske in Filipinske plošče. Zato je območje potresno in vulkansko dejavno. Mnogi otoki v Oceaniji so vulkanskega nastanka.

Zemljevid Avstralije in Oceanije

Če pravilno premečeš črke, dobiš besedi, ki sta dolgoročno zaznamovali nekatere otoke v Oceaniji in jih naredili smrtonosne za ljudi.
<NAZAJ
>NAPREJ79/177