Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Ameriko sestavljata celini Severna in Južna Amerika, ki ju med seboj povezuje ozek pas kopnega - Srednja Amerika. Celini sta  različni, še posebej je ta razloček viden v družbenih dejavnikih; še posebej v prebivalstvu in gospodarstvu. Zato, da bi upoštevali tudi družbeni vidik, Ameriko delijo tudi na Angloameriko (Severna Amerika) in Latinsko Ameriko (Srednja in Južna Amerika).

Znanstveniki se še vedno ukvarjajo z vprašanjem, kdo je odkril Ameriko. Uradno priznana trditev je, da jo je odkril Krištof Kolumb leta 1492. V različni literaturi piše, da so pred Kolumbom Ameriko odkrili že Vikingi. Resnica pa je, da je bila Amerika že davno odkrita, le Evropejci niso vedeli zanjo.

Lega Amerike na zemljevidu sveta

Krištofu Kolumbu so sledili številni raziskovalci, predvsem iz Španije, Portugalske, Velike Britanije in Francije. Prva naroda sta se usmerila v Srednjo in Južno Ameriko, Velika Britanija in Francija sta raziskovali Severno Ameriko. Sprehodi se po gumbih pod sliko.

Katerega leta je Krištof Kolumb odkril Ameriko? 1492
Kolikokrat je Kolumb potoval v Ameriko? {Štiri;4} krat.
Na katerem otoku je Kolumb najprej pristal na prvem potovanju? Na otoku San Salvador
Na katerem potovanju je Kolumb zares prispel na celino? Na {tretjem;3} .
<NAZAJ
>NAPREJ84/177