Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Pestra in tudi na pogled pisana sestava prebivalstva v Srednji Ameriki je posledica mešanja prvotnih prebivalcev s priseljenci. Pred Kolumbom so tod živeli Azteki in Maji ter druga plemena. V 16. stoletju so prišli belopolti Evropejci in kasneje prisilno še temnopolti Afričani. Zato je v Srednji Ameriki prebivalstveni mozaik.
V Srednji Ameriki so velike socialne razlike med premožnimi in revnimi. Množično je priseljevanje iz podeželja v mesto. Zato na obrobju mest rastejo revne mestne četrti z brezposelnimi, brezdomci, boleznimi in kriminalom.
Gospodarstvo temelji na kmetijstvu in izrabi rudnih bogastev. Srednja Amerika je domovina koruze, krompirja, fižola, tobaka, paradižnika in buč. Evropejci so uvedli plantažno poljedelstvo. Na plantažah so delali afriški sužnji. Od naravnih bogastev izkoriščajo nafto in zemeljski plin ter barvne kovine. Pomembno gospodarsko vlogo ima Panamski prekop.

Pravilno poveži pojme. Klikni na besedo v levem stolpcu in polje z besedo v desnem stolpcu. Pravilne rešitve se bodo primaknile.

belopolti + temnopolti
mulati
Indijanci + belopolti
mestici
temnopolti + indijanci
zambi
Preveri

Območij, poseljenih s prevladujočim belim prebivalstvom, je malo, saj so se ogibali vlažnega in vročega podnebja. Na območju Karibskih otokov je najbolj pestra prebivalstvena sestava.

Orkani (uragani) ali hurikani so tropski viharji, ki nastanejo zaradi hitrega dvigovanja toplega zraka nadvročim morjem. Imajo značilno lijakasto obliko, sredi katere je veliko oko jasnega vremena. Veliki so več sto kilometrov, potujejo s hitrostjo do 200 km/h. Orkani ob stiku s kopnim izgubijo svojo moč in razpadejo. Orkani so nevarni zaradi močnega vetra ter zaradi poplav, ki so posledica padavin in naraslega morja. Posledice so smrtne žrtve ter porušene hiše, drevje, odnesena prst, naplavljeni odpadki, prekinjena oskrba in nalezljive bolezni.
Posledice orkana Ivan na Grenadi

<NAZAJ
>NAPREJ117/177