Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Stari Egipt je ime za eno prvih civilizacij, ki se je razvila v rodovitni rečni dolini, približno 3000 let pred našim štetjem. Naselitev je bila posledica priseljevanja ljudi zaradi dobrih razmer za kmetijstvo in možnosti za namakanje. V nastajajočih mestih so se začele graditi javne zgradbe in templji. Razvila se je pisava, hieroglifi, ki je omogočila zapisovanja prvih zakonov. Tudi znanost se je začela razvijati v Egiptu: matematika (osnove geometrije kot podpore za gradnje), astronomija (po položaju Sonca so napovedali poplave in iznašli so koledar), astrologija (napovedovanje prihodnosti na osnovi položaja nebesnih teles), medicina (mumificiranje), arhitektura, opazovanje naravnih pojavov, kmečka orodja.

Severna Afrika obsega območje med Sredozemljem in Saharo. Delimo jo na Severozvhodno in Severozahodno Afriko. V Severovzhodno Afriko spadajo Egipt, Sudan in Libija, države na nizki nadmorski višini. V Severozahodno pa Tunizija, Alžirija, Maroko in {Zahodna Sahara;Zahodna Sahara: Zahodna Sahara je bila španska kolonija, ki je leta 1976 razglasila samostojnost. Takoj po razglasitvi so državo napadli in okupirali Maročani. Večina prebivalcev je bila pregnana v sosednjo Alžirijo, ostali pa nimajo zagotovljenih človekovih pravic. Danes si nadzor nad državo lastijo Maroko in Mavretanija ter Polisario - gibanje za neodvisnost. Združeni narodi Zahodne Sahare še niso priznali za samostojno državo.}, države z višjo nadmorsko višino.
Tudi velike države v osrčju Sahare (Mavretanija, Mali, Niger, Čad) vključujemo v Severno Afriko zaradi politične in verske povezanosti teh držav.

Ozemlje Severne Afrike je gospodarsko in kulturno povezano z Evropo in Bližnjim vzhodom, saj Sahara preprečuje tesnejše povezave s preostalo Afriko. V Severni Afriki živijo večinoma belci, ki so potomci Arabcev.

Kamelji trg Mladonagubano gorstvo Atlas Jedi v Alžiriji vsebujejo veliko zelenjave in sira

Geografske značilnosti Severne Afrike

Večje reliefne enote Severne Afrike so {Atlas;Atlas je mladonagubano gorovje, ki doseže več kot 4000m nadmorske višine. Države, ki ležijo v območju Atlasa, imenujemo atlaške države. Zanje uporabljamo tudi ime Magreb, kar po arabsko pomeni zahod.} na zahodu, {Sredozemsko morje;Morje je skozi zgodovino povezovalo Severno Afriko z Evropo in Azijo. Severna Afrika je zaradi trgovske menjave, turizma in zgodovine tega območja, v primerjavi z ostalo Afriko, gospodarsko razvita. Severna obala ima sredozemsko podnebje, ki omogoča gojenje vinske trte, oljke in ostalih sredozemskih rastlin.} na severu, {Sahara;Sahara je največja puščava na svetu. Zaradi pomanjkanja vode je poselitev možna le v oazah, kjer rastejo datljeve palme. Palme dajejo senco in preprečujejo izhlapevanje vode na obdelovalnih površinah ter služijo kot zaščita pred peščenimi viharji.} na jugu in {dolina Nila;Dolina Nila je nižina ob Nilu na vzhodu Severne Afrike. Nil s svojimi vsakoletnimi poplavami omogoča kmetovanje na rodovitni prsti. Zato je to najgosteje poseljeno območje v Severni Afriki.} na vzhodu.

Severna Afrika ima sredozemsko podnebje z vročimi, suhimi poletji in milimi, deževnimi zimami. Zaradi pomanjkanja padavin v poletnih mesecih je potrebno namakanje. V notranjosti Severne Afrike padavin ni, tam je puščava Sahara in puščavsko podnebje.

Nafta je pomemben naravni gospodarski vir, saj je, poleg hidroelektrarn na Nilu, edini vir energije. Črpajo jo v Alžiriji, Libiji, Egiptu ter Sudanu. Alžirija je tudi velik izvoznik plina. V Severni Afriki so še nahajališča železa in mangana. V Maroku gospodarstvo temelji na kopanju fosfatov in ostalih rud ter turizmu. Turizem je pomemben v vseh obsredozemskih državah. Poleg obmorskih letovišč sta priljubljeni turistični dejavnosti obisk piramid in vožnja po reki Nil. Turistom prebivalci ponujajo tudi izdelke tradicionalne obrti.

Iz spodnjih slik lahko razbereš nekaj značilnosti Severne Afrike.

Oaza - zelenica sredi puščave Turizem je zelo pomembna dejavnost v Tuniziji Puščavsko ljudstvo - Tuaregi

<NAZAJ
>NAPREJ22/177