Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Na podlagi znanja o podnebnih značilnostih Afrike in Severne Amerike pojasni, kateri podnebni dejavniki najbolj vplivajo na podnebje Južne Amerike.

Razmisli, kakšne bodo temperature na različnih delih celine. Upoštevaj njeno geografsko lego.
Kako geografska lega vpliva na temperaturo zraka?

Južna Amerika

V Tihem oceanu ob zahodni obali Južne Amerike od juga proti severu teče hladen Humboldtov/Perujski morski tok. Tam je nastala puščava Atacama. Podoben primer vpliva morskega toka na podnebje je tudi ob jugozahodni obali Afriki, kjer teče hladen Benguelski morski tok. Tam je nastala puščava Namib.

Južna Amerika

Vpliv reliefa na podnebje se najbolje kaže v območju Andov, kjer se zaradi nadmorske višine pojavljajo višinski podnebni in rastlinski pasovi. Hkrati s tem pa Andi kot gorska pregrada onemogočajo večji vpliv morja, Tihega oceana na podnebje v notranjosti celine. 

<NAZAJ
>NAPREJ126/177