Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Oceanija so v širšem pomenu besede otoki med Azijo in Ameriko, vključno z Avstralijo in Malajskim otočjem. V ožjem pomenu so otoki tropskega dela Tihega oceana. Severovzhodno od Avstralije so tri velike otoške skupine: Polinezija, Mikronezija in Melanezija. Večina otokov je vulkanskega ali koralnega nastanka. Največji polinezijski otok je Nova Zelandija, ki jo sestavljata  Severni in Južni otok.

Oceanija

Kaj pomeni Mikronezija?

Atoli

Koralni otok - atolAtol je koralni otok, ki ima na sredi plitvo laguno. Koralni otoki nastanejo s pomočjo koral, ki gradijo grebene. Koralni grebeni lahko nastanejo okoli vulkana. Nekateri vulkani se zaradi različnih razlogov (npr. ugrezanja oceanskega dna) znižujejo. Če korale rastejo hitreje, kot se vulkan poglablja, nastane koralni venec, znotraj katerega je laguna.

S pomočjo animacije poskusi v zvezku opisati nastanek atola - koralnega otoka.

Če pogledaš animacijo, ugotoviš, da je sredi venca koralnega grebena nastala laguna , plitev morski zaliv.

<NAZAJ
>NAPREJ70/177