Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Afrika je za Azijo druga največja celina, tako po površini kot po številu prebivalcev. S približno 30 milijoni km² je trikrat večja od Evrope in zavzema približno petino celotnega kopna, milijarda njenih prebivalcev pa predstavlja sedmino človeštva.

Zemljevid sveta

 

V spodnja okenca vpiši manjkajoči besedi.

Afriko deli ekvator na skoraj enaki polovici.

 

Čez Afriko poteka tudi začetni poldnevnik .

Afrika se po svoji legi precej razlikuje od drugih celin.

S pomočjo Atlasa ali programa Google Zemlja imenuj morja, ki Afriko ločijo od drugih celin, in dopolni spodnje besedilo:

Na zahodu jo od Amerike loči Atlantski ocean .
Na severu jo od Evrope loči Sredozemsko morje .
Na severovzhodu jo od Arabskega polotoka (Azije) loči Rdeče morje .
Na vzhodu jo od Azije in Avstralije loči Indijski ocean .

 

S pomočjo geografskega koordinatnega sistema določi lego skrajnih točk Afriške celine na severu, jugu, vzhodu in zahodu (kraj, naselje, rt, zaliv).


Približno {34;35;36;37;38;39} ° s. z. š.
Približno {33;34;35;36;37} ° j. z. š.
Približno {15;16;17;18;19} ° z. z. d.
Približno {49;50;51;52;53} ° v. z. d.

Iz zgornjih podatkov sklepamo, da ekvator Afriko deli praktično na dve polovici, kar vpliva na podnebne razmere. Sonce namreč sveti skoraj navpično in daje celini veliko energije (tropska celina). S tem se Afrika bistveno razlikuje od drugih celin.

Afrika je največja celina.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ1/177