Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uvod

Ko so Španci in Portugalci raziskovali in osvajali Južno Ameriko, so naleteli na staroselce, ki so jih prijateljsko sprejeli in jim podarili izdelke iz zlata in srebra ter dragih kamnov. Tako se je dežele prijelo ime Eldorado, zlata dežela. Južna Amerika je postala obljubljena dežela in zaradi priseljevanja pestra: narodnostno, kulturno, jezikovno in versko.

Večji del Južne Amerike je v vročem toplotnem pasu, ki na južnem delu celine prehaja v zmerno toplega. Le skrajni jug celine je v mrzlem toplotnem pasu. Evropejci so se naseljevali tam, kjer je bilo savansko in celinsko podnebje in dovolj naravnih bogastev. Zato je prebivalstvo zgoščeno v večjih mestih ob obali, saj notranjost celine prekrivajo obsežni tropski gozdovi ali visoka gorovja ali pa je območje sušno. 

Vlažni in vroči tropski deževni gozd - Brazilija Mrzlo gorovje Andi - sever Čila Hladna in sušna Patagonija - Argentina

Če pravilno sestaviš črke, dobiš besedo, ki je zaznamovala Južno Ameriko.

Na obrobju velemest nastajajo barakarska naselja, saj večina mest ni pripravljena na množično priseljevanje revnega prebivalstva s podeželja.

Revščino in težave (pomanjkanje pitne vode, hrane, zaslužka, zdravstvene oskrbe, zaščite pred kriminalom in drogo), ki jih ljudje imajo, poskušajo včasih pozabiti prek razigranih prireditev, plesa in športa (karnevali, tango, salsa, nogomet).

 

O znanem revolucionarju, ki je spodbujal in vodil revolucije v Latinski Ameriki, si lahko preberete tukaj. 

 

 

Tango - strast in dostojanstvoAli drži trditev, da je tango latinskoameriški ples?

Drži. Ne drži.

Poslušaj posnetek Carlosa Gardela, pesem z naslovom Por una cabeza (Za konjevo glavo), ki govori o izgubljeni ljubezni.

Kateri ples je možno plesati na to glasbo? Tango .
<NAZAJ
>NAPREJ135/177