Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Puščavsko podnebje

Prevladuje v vročih in sušnih območjih osrednjega dela Avstralije, kjer padavin skoraj ni, če pa so, padejo v zenitnem času, ko je sonce najvišje. Padavin je manj kot 250 mm letno, temperature pa so celo leto visoke in z velikimi dnevnimi nihanji. V območju puščavskega podnebja prevladuje puščavsko rastlinstvo. Ta tip rastlinstva je z globokimi koreninami, podzemnimi gomolji, trnjem ali majhnimi trdimi listi prilagojen majhni količini padavin. Od rastlinstva prevladujejo trave in manjši grmi. Proti robovom celine se količina padavin  poveča (do 500 mm letno) in sušna doba se skrajša. Tam zato prevladuje polpuščavsko rastlinstvo (suhe trave, nizko grmičevje, posamezna nizka drevesa).

Puščava s skromnim rastlinstvom Buš (bush) - grmovno rastlinstvo Avstralije Puščava obdana s polpuščavo

Oglej si klimogram in dopiši, zakaj so temperature v avstralskih puščavah najnižje v času našega poletja.

Zato, ker je Avstralija na južni polobli .

Monsunsko podnebje

Izrazita sta dva letna časa. Temperaturne razlike med njima so majhne. Značilna je menjava sušne (pozimi) in deževne (poleti) dobe. Poleti prinašajo severovzhodu topli in vlažni vetrovi z morja (z vzhodne strani) precej padavin. Naravno rastlinstvo tega območja so vlažni gozdovi. Na skrajnem severu celine je območje pod vplivom azijskih monsunov,vendar ima zaradi lege bližje ekvatorju majhne temperaturne razlike, padavin pa je med 500 in 1500 mm na leto. Večino padavin prinašajo azijski zimski monsuni, pozimi (junij) pa je tukaj suša. Na tem območju uspeva savansko rastlinstvo, ob obali na skrajnem severnem in severovzhodnem delu celine tudi tropski deževni gozd, ob ustjih rek pa tudi {mangrove;Mangrove so tip drevesnega in grmovnega rastlinstva, ki raste ob obalah v tropskem pasu, in je s koreninami prilagojeno menjavi plime in oseke, slanosti in veliki vlažnosti.}.

Severovzhod Avstralije - tropski gozd
Baobab v savani
Mangrove - gozno rastlinstvo ob ustju rek

Monsunsko podnebje je značilno za severni del Avstralije.
<NAZAJ
>NAPREJ56/177