Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Promet Predalpskih pokrajin

Prometna povezanost Predalpskih pokrajin je zaradi več ravnega površja boljša kot Alpskih pokrajin. Pomembne prometne poti potekajo po dolinah večjih rek. Za razloček od ravninskih delov površja, je prometna infrastruktura v hribovitem delu slabša. Predvsem to velja za predel med Tolminom in Idrijo. Ljubljana je križišče vseh slovenskih prometnih poti (prometni križ; ceste, železnice, največje letališče). Okrog glavnega mesta poteka avtocestni obroč, ob katerem so se razvile storitvene dejavnosti.

Promet v Predalpskih pokrajinah:
Ceste
Železnice
Letališče

Turizem Predalpskih pokrajin

Turizem  je pomembna gospodarska panoga. Zdraviliški turizem (Snovik, Topolšica, Zreče, Rimske toplice, Dobrna, Laško), rudnik - muzej v Idriji, Velenju in Mežici, kmečki turizem na samotnih kmetijah, smučarski turizem (smučišča nad Cerknim, Stari Vrh, Pohorje) in Ljubljana kot prestolnica države, ki ponuja številne politične, kulturne in zgodovinske zanimivosti. Poseben pomen in status imajo tudi zdravstvene (Univerzitetni klinični center) in izobraževalne ustanove ({Univerza v Ljubljani;Ali veš? Univerza v Ljubljani je bila ustanovljena že 16.7.1919 in bo kmalu praznovala 100-letnico obstoja in delovanja. Sedež univerze je v nekdanjem Kranjskem deželnem dvorcu, ki stoji na Kongresnem trgu. Danes pod okriljem univerze deluje 26 fakultet, ki so imele v študijskem letu 2012/2013 vpisanih nekaj manj kot 49.000 študentov.}).

Ob večjih naseljih so se razvila trgovska središča. Prvi primer moderno zasnovanega trgovskega središča v Sloveniji je bil {ljubljanski BTC;Ali veš? BTC ali Blagovno trgovinski center svojo zgodbo začne že leta 1954, ko so bila na tem območju ustanovljena Centralna skladišča, ki so bila kasneje preimenovana v Javna skladišča. Takrat je bilo to podjetje največje skladišče, ki je oskrbovalo vso nekdanjo Jugoslavijo. Leta 1990 se je podjetje preimenovalo v BTC in svoje delovanje usmerilo v trgovsko dejavnost.}.

Ljubljana - Mestni trg Idrija - Antonov rov Terme Topolšica

Razmisli in v zvezek zapiši, kaj bi v tvoji okolici bilo privlačno za turiste. Kaj bi jim ponudil kot gostitelj, da bi od tega lahko tudi zaslužil?

<NAZAJ
>NAPREJ167/241