Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

LJUDSKA GLASBILA

Ljudska glasbila niso sama sebi namen, ampak imajo tako kot ljudska pesem neke naloge in se uporabljajo kot otroška zvočna igrača, magično sredstvo in zvočno znamenje, spremljava za pesmi in plese, sredstvo za samostojno muziciranje.

Otroška zvočna igrača

Otroške zvočne igrače so med ljudskimi glasbili na svetu najmanj raziskane. So nekakšna dediščina že zdavnaj opuščenih glasbil ali del zelo starega izročila.

Določene otroške zvočne igrače najdemo na vseh delih sveta. Ali veš morda, katere so? Zapiši rešitev in jo primerjaj z odgovorom pod gumbom.

Ljudsko glasbilo kot magično sredstvo in zvočno znamenje

Na vsakem kulturnem območju je možno najti glasbila, ki imajo svoj magični namen (odganjanje zlih duhov, zdravljenje ...) oziroma so nekakšno zvočno znamenje. Ista glasbila imajo lahko enak ali različen pomen na različnih kulturnih območjih.

Kakšen pomen imajo zvonovi v slovenski kulturi?

Šaman Gitksan (Kispiox, Britanska Kolumbija)

Ljudsko glasbilo kot spremljava za pesmi in plese

Za spremljavo pesmi se po navadi uporablja samo eno glasbilo. Izbira tega je odvisna od izročila na nekem kulturnem območju, in ne od okusa pevca. Pri spremljavi plesa lahko zadostuje eno glasbilo ali vsaj dva. Poslušaj primer spremljave petja ljudske pesmi z glasbilom gusle.

Ljudsko glasbilo kot sredstvo za samostojno muziciranje

Ljudsko glasbilo se lahko uporabi samo kot sredstvo za samostojno muziciranje. Pri tem godca ne vodi želja po koncertnem igranju, ampak želja po zabavi, zapolnitvi prostega časa ali želja po umetniškem  izražanju z glasbo.

<NAZAJ
>NAPREJ70/248