Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Časovnica popularne glasbe 2

»Samo izbereš akord, narediš "brenk" in že imaš glasbo.« Sid Vicious

Kako pojmuješ današnjo dobo, ki je zasičena z informacijami? Ali lahko vse podatke, ki te obdajajo, v hipu miselno in čustveno premelješ? Si že kdaj pomislil na pojme zvočna onesnaženost, manipulacija medijev z množicami, negativna reklama je lahko pozitivna reklama ali pa na star pregovor, da stokrat ponovljena laž postane resnica? Poišči vzporednice med popularno glasbo in temi pojmi.

Izraz popularna kultura zajema navade, ideje in prepričanja zahodne kulture (Evropa in ZDA) v prvi polovici 20. stoletja, ki proti koncu druge polovice istega stoletja postanejo globalna smernica in se ji začnejo priključevati vse države sveta. Ikone popularne kulture so glasbeniki, igralci, različni umetniki, politiki, športniki, seks simboli, izmišljeni liki filmov in risanih filmov, najstniški idoli in tako dalje. Tudi Mozarta lahko pojmujemo kot ikono popularne kulture njegovega časa.

Leta 1969 je v ZDA na 240 hektarov velikem zemljišču potekal tridnevni glasbeni festival Woodstock (na sliki), ki ga je obiskalo okoli 400 tisoč ljudi. Bil je ključni dogodek v zgodovini popularne kulture, saj je ga povezoval masovni ideološki, in ne samo glasbeni koncept.

Ali prepoznaš pevke pop glasbe? Poveži slike in njihove imena.

1. Britney Spears
2. Cher
3. Whitney Houston
4. Pink
  {2;1;3;4} {4;1;2;3}
{1;2;3;4}
{3;1;2;4}

Pop in rock glasba sta postali v drugi polovici 20. stoletja najvplivnejši glasbeni zvrsti popularne glasbene kulture. Njuni muzikalni elementi so se povezali oziroma so vase posrkali elemente več drugih zvrsti.

S sošolci predebatiraj, kaj si predstavljaš pod pojmom komercialna glasba. Čeprav izraz »komerciala« lahko dojemamo slabšalno in v ozkem pomenu, v splošnem vendarle predstavlja glasbo, ki je všečna in se z njo dobro trguje. Glasba katerih avtorjev je komercialna?

»Nenavadno, kako potentna je cenena glasba.« Noël Coward

»Ljudje ne potrebujejo glasbe, ki je ne razumejo.« Andrej A. Ždanov

Kako se imenuje način igranja, ki ga slišiš na posnetku?

<NAZAJ
>NAPREJ204/248