Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vokalna glasba

Kdo izvaja vokalno glasbo?          

 

Človeški glas je najstarejše glasbilo. Mehanizem, s katerim se tvori, obsega naslednje dele telesa:

  • pljuča - motorični del (dobava zračnega tlaka),
  • grlo - vibracijski del (proizvajanje zvoka z glasilkami),
  • ustna votlina ­- resonacijski del (oblikovanje zvočne barve in izraza).

Ali lahko pojmujemo izraz pesem samo na en način? Pomisli, na katerem izvenglasbenem področju se še srečujemo s tem pojmom!

Kakšne so tematske zvrsti besedila, ki ga pevci pojejo? Pomisli na besedila pesmi, ki jih poznaš, in jih poskušaj razvrstiti v skupine.

Ali obstaja glasba, pri kateri pevci ne pojejo, temveč samo govorijo?

Kadar pojemo nizke tone, so glasilke bolj sproščene . S tem se podaljšajo, obratno pa se pri petju višjih tonov glasilke napnejo . Obseg in jakost glasu posameznega pevca sta odvisna tudi od debeline glasilk. Moški imajo praviloma daljše glasilke kot ženske.

Posamezne zvočne primere poveži z ustreznimi imeni glasov!

sopran
alt
tenor
bas
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ38/248