Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

GLASBENA TEHNOLOGIJA

KAJ JE GLASBENA TEHNOLOGIJA?

Kako je tehnologija povezana z glasbeno umetnostjo?

Poišči, katere tehnološke pripomočke uporablja glasbenik pri svojem delu v sodobnosti. O svojih ugotovitvah se pogovori s sošolcem. S klikom na spodnji gumb preveri, katere tehnološke pripomočke glasbeniki uporabljajo najpogosteje.

Glasbena tehnologija je vsa tehnologija, ki jo uporablja glasbenik pri svojem delu, ko piše skladbe, ko ustvarja, snema in analizira glasbo, ko prireja zvočne posnetke in podobno.

Razvoj same tehnologije je v zadnjem stoletju popolnoma spremenil postopke, s katerimi se ustvarja, trži ali posluša glasba. S tehnološkimi pripomočki si pri ustvarjanju glasbe pomagajo bolj ali manj nadarjeni, oziroma bolj ali manj izobraženi glasbeniki.

 

Tudi mlajši sodobni glasbeniki skladatelji radi posegajo po sodobni tehnologiji pri ustvarjanju svoje glasbe. Tako je mogoče ustvarjati glasbo in jo celo reproducirati brez glasbenikov izključno in samo s tehnološkimi pripomočki.

 

V videoposnetku je prikazan potek ustvarjanja kratke osemtaktne melodije. Pri pisanju melodije in njene spremljave je uporabljen notacijski program Sibelius. 

Ko je melodija ustvarjena, se s preprostim pritiskom na predvajalnik za glasbo lahko predvaja/reproducira napisana melodija, kar je dobro, ker se tako slišijo morebitne napake oziroma se lahko ugotovi, ali obstajajo določena nesorazmerja med melodijo in spremljavo in podobno.

Video prikazuje tudi, kako ustvarjeno melodijo lahko izvozimo kot datoteko wav in jo poljubno s programsko prostodostopno aplikacijo Audacity spremenimo v obliko mp3.

V nadaljevanju posnetka je razloženo, kako se s programom Audacity lahko poigramo z melodijo; ji spreminjamo hitrost, višino, glasnost ali jo celo lahko izvedemo z vračanjem na sam začetek.

Program Audacity

<NAZAJ
>NAPREJ15/248