Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

romantika

Če bi iskali stalno rdečo nit, ki preveva romantično vzdušje, naj bi jo najverjetneje našli v pojmovanju ljubezni. Vendar romantična duša v ljubezni najde tako trpljenje kot tudi vzhičeno radost, vse to pa povezuje z naravo, pastoralo (pastor – pastir). Predstavljaj si najpogostejša dela romantičnih slikarjev z motivi iz narave, kjer v daljavi pogosto grozijo temni oblaki, kontrastni s sončno obsijano pokrajino ter gorami. Skoraj neopazen del takšnega prikaza na sliki navadno zavzemajo pastirski motivi, sprehodi zaljubljenih parov, ruševine gradov, jezera ter živali na paši, medtem ko se barve teh prizorov zlivajo z okolico.

Nekateri izmed omenjenih motivov iz narave so prikazani tudi na delih navedenih slikarjev.

Albert Bierstadt: Jutro v Sierra Nevadi Thomas Cole: Rajski vrt William Turner: Vleka bojne ladje Temeraire

Poslušaj Impromptu št. 2, op. 90 Franza Schuberta iz obdobja romantike, ki ga izvaja 10-letni pianist Mak Mihevc in ki ti bo v pomoč pri nalogi na sosednji strani: izmed navedenih izberi pet opisov, ki kar najbolje ponazarjajo vzdušje, značilno za to obdobje. Vsak opis prinaša določeno število točk (od 1 do 20) – najvišji možen seštevek pa je 100.

Izmed navedenih polj izberi tistih pet, v katerih so napisani pojmi, ki bi najbolj sodili v romantični vzorec.

Z družbo uživam na izletu v naravi (sprehod po gozdu, jasi).
Simpatiji na glasbilo zaigram čudovito melodijo.
Grem »v life« v Portorožu.
S seboj na pot vzamem svojo ljubezen.
Na pot grem vedno sam.
V naravi berem odlomke iz knjige Trpljenje mladega Wertherja.
Vedno znova jokam ob slovesu.
S simpatijo grem v plesni klub.
Na koncert ne grem k baronu, ampak v koncertno hišo ali opero.
S simpatijo se pogovarjam na Facebooku.
Poslušam skladbo Na Golici (S. Avsenik).
Poslušam skladbo Boom shot (G. Miller in B. May).
Simpatiji naberem šopek travniških cvetlic.
Poslušam skladbo Sanjarjenje (F. Liszt).

Ko gledamo umetnine romantičnih slikarjev, si lahko predstavljamo, da smo tudi sami v upodobljenem okolju, npr. slika potoka, ob njem se pase čreda, fantazijsko pa podoživimo, kako sedimo ob potočku in poslušamo umirjene zvoke narave. Zelo podobno deluje tudi glasba v romantiki. Kar naenkrat nas »potegne vase« in v mislih nehote prepevamo slišane melodije.

Preizkusi, če navedeno velja tudi zate – poslušaj Klavirski koncert v b-molu, delo Petra Iljiča Čajkovskega, dostopen je tudi na spletu.

<NAZAJ
>NAPREJ138/248