Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Izdelajmo ljudsko glasbilo

uvod

Še enkrat preberi poglavje Ljudska glasba Slovenije in dopolni definicije ter jih zapiši v zvezek. Preveri svoje odgovore s klikom na spodnji gumb.

 

  • Kaj je glasbilo?
  • Kaj je ljudsko glasbilo?
  • Kakšna je razlika med zvočilom in glasbilom?

Ljudska glasbila tvorijo identiteto vsakega naroda in so vrednost, ki jo raziskujejo številni etnomuzikologi.

 

Čeprav je čedalje manj avtentičnih ljudskih godcev in izdelovalcev ljudskih glasbil v Sloveniji, so še ljudje, ki se zavedajo njihovega pomena za ohranjanje slovenske glasbene dediščine. Z zbiranjem, izdelovanjem in igranjem na ljudska glasbila se bogata dediščina ohranja za prihodnje rodove.

Oprekelj

Zapiši v spodnje okence, katera ljudska glasbila poznaš.

Ljudsko glasbilo

Katero glasbilo je na sliki?

V katerem znanem slovenskem filmu slišimo to glasbo?

Prisluhni zvočnemu posnetku.

Slovenska ljudska glasbila so glede izdelave seveda preprostejša kot glasbila, ki jih kupimo, vendar zaradi globoke vpetosti v slovensko ljudsko kulturo zaslužijo podrobnejšo obravnavo.

<NAZAJ
>NAPREJ76/248