Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Časovnica popularne glasbe 1

Slovensko izrazoslovje se v času bliskovitega tehnološkega razvoja sooča s težavami zaradi številnih novih izrazov, ki jih prevzema iz tujih jezikov. Globalna kultura z naglico tvori nove in nove besede, ki jih prevzemamo prek spleta in medijev, še preden jih utegne stroka pravilno pomensko prevesti oziroma posloveniti. Na tem področju jeziki manjših narodov izginjajo in se praktično vsi stikajo v angleškem izrazoslovju. Včasih nam na novo vpeljani slovenski izraz zveni bolj tuje kot angleški. Uporabljaš izraz CD (compact disc) ali zgoščenka?

Zaradi mnogo virov, iz katerih črpamo izrazoslovje, pride do nekonsistentnosti njegove uporabe. Celo pri pojmu popularne glasbe je tako. Tendenca slovenske izobraževalne stroke je, naj se namesto izraza zabavna glasba uporablja izraz popularna glasba, čeprav semantično ni najbolj ustrezen. Pomisli, zakaj.

Umetnostno resno glasbo je v 19. stoletju spremljal in poslušal velik del evropskega prebivalstva, v 20. in 21. stoletju pa se je ta odstotek zmanjšal. Ob popularni zabavni glasbi se je pojavilo mnogo zvezdnikov, kulturnih gibanj, modnih smernic. Z mešanjem in nadgrajevanjem različnih glasbenih vplivov so nastale brezštevilne glasbene zvrsti: različne vrste popevk in šansonov, muzikal, narodno-zabavna glasba, rock, punk, metal, techno. Kaj so razlogi za manjšo priljubljenost sodobne umetnostne resne glasbe v primerjavi z minulimi obdobji?

V svetovnem merilu izhaja največje število prodanih izvodov glasbenih albumov iz angleške jezikovne skupine. Po podatkih analitikov svetovne glasbene industrije naj bi vsak izmed glasbenikov na spodnjih slikah prodal prek 250 milijonov vinilnih plošč in zgoščenk. Poveži obraze z njihovimi imeni.

1. Elton John

2. Elvis Presley

3. Madonna 

4. Michael Jackson

{2;1;3;4}
{3;1;2;4}
{1;2;3;4}
{4;1;2;3}  

Kako imenujemo diskografsko priznanje, s katerim je navadno zaznamovana dobra prodaja posamezne plošče?

Na sliki desno so člani najuspešnejše in najvplivnejše glasbene skupine vseh časov, ki jo poznaš tudi ti. V šestdesetih letih 20. stoletja so utelešali sociokulturno revolucijo. Njen ustanovitelj je bil John Lennon , po njem je poimenovan tip očal . Multiinstrumentalist in avtor Paul McCartney je od angleške kraljice prejel viteški naziv. Tudi kitarist George Harrison in bobnar Ringo Starr sta delovala kot avtorja pesmi in pevca.
<NAZAJ
>NAPREJ195/248