Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

slovenska popularna glasba

Kdaj so se na Slovenskem začele razvijati zvrsti lahke zabavne glasbe? Označi pravilni čas. {1830;1890;1930;1960}

Na sliki je Marjana Deržaj (1936–2005), pevka slovenske zabavne glasbe, znana kot izvajalka zimzelenih pesmi Orion, Zvezde padajo v noč , Ko gre tvoja pot od tod, Zemlja pleše, Zvončki in trobentice , predvsem pa po skladbi Poletna noč.

Slovenska zabavna glasba je šele v šestdesetih letih 20. stoletja začela dobivati značaj reproducirane glasbe, saj so bila do takrat radijska oddajanja večinoma predvajana v živo in niso bila shranjevana na zvočnih medijih.

Večino besedil zimzelenih popevk, ki so nastajale med šestdesetimi in osemdesetimi leti 20. stoletja, so prispevali izkušeni tekstopisci oziroma pesniki: Gregor Strniša, Frane Milčinski - Ježek , Elza Budau , Svetlana Makarovič, Dušan Velkaverh, Branko Šömen, Feri Souvan , Ervin Fritz, Miroslav Košuta.

Največja provokacija, ki je nastala v slovenskem glasbenem okolju, je bila po mnenju rimskokatoličanov naslovnica albuma Bitchcraft celjske skupine Strelnikoff. Na njej je bila upodobljena slavna brezjanska Marija Pomagaj, ki je v rokah namesto Jezusa držala podgano.

Njegove pesmi so Pepi Žbaradorija, Karlo Špacapan, Full cool, Politik Gvido, Čikorija in kafe, Marjo Špinel, Ivo Balila, Truckin' rap, Bogatašev song, Puntarska in mnogo drugih. Deluje kot kantavtor in igralec. To je:

Da jabolko ne pade daleč od drevesa, velja v primerih družinskih vezi med predniki in potomci »cehov« pravnikov, zdravnikov, igralcev, pa tudi glasbenikov, ki so izbrali enak poklic kot njihovi starši. V Sloveniji je več takih primerov. Poznaš katerega?

Slovenske ljudske in popularne pesmi pogosto opevajo alkoholizem in popivanje kot neškodljiv družabni element, kot pozitivni razpoloženjski dejavnik, kot del narodne identitete in nepogrešljiv del naše kulture, ne pa kot problematično odvisnost, ki lahko povzroča zdravstvene, ekonomske in socialne težave – ne samo alkoholiku, temveč tudi njegovim bližnjim. Gotovo znaš našteti deset slovenskih pivskih pesmi ali pa celo več.

Kateri slovenski vrhunski smučarski tekmovalci so povezani z glasbo in kako?

<NAZAJ
>NAPREJ214/248