Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

uvod

Ljudsko glasbo Slovenije si že spoznal, zato lahko odgovoriš na naslednja vprašanja:
  • Kaj je ljudska duhovna kultura?
  • Kaj je ljudska glasba in kaj vse obsega?

Kako zajeti vse bogastvo ljudskega glasbenega ustvarjanja v drugih kulturah in narodih? Če izhajamo samo iz števila držav, ki jih je v letu 2014 trenutno 196, in se nato usmerimo v raznolikost ljudskega ustvarjanja v posamezni državi, je težko predstaviti vse. Zato se bomo v poglavju usmerili v iskanje nekih skupnih elementov, s katerimi lahko zajamemo in prikažemo ljudsko glasbo več držav. Z vprašanjem, kaj je tisto, kar združuje oziroma ločuje ljudsko glasbeno ustvarjalnost, so se ukvarjali in se še v današnjem času ukvarjajo številni etnomuzikologi.

Etnomuzikologija je interdisciplinarna znanstvena veda, ki se ukvarja z glasbo posameznih ljudstev oziroma narodov.

Etnomuzikolog Frances Densmore snema Mountain Chiefa.

Naloge etnomuzikologa so vse prej kot preproste. Življenjepisi znanih etnomuzikologov kažejo, da je potrebno biti pripravljen na neskončna potovanja v odročne kraje. Včasih pa etnomuzikološka raziskava od raziskovalca zahteva, da več mesecev biva v neki skupnosti, da bi tako pridobil dragocene podatke o njenem ljudskem glasbenem ustvarjanju.

Pri prikazovanju ljudskega glasbenega ustvarjanja bomo izhajali iz naslednje razdelitve sveta. S klikanjem po zemljevidu sveta preveri, katere države so del teh območij.

<NAZAJ
>NAPREJ66/248