Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila


Grafična tehnologija in tehnike tiskanja

Podoba tradicionalne grafike izhaja iz risbe. Zaradi tiskarske tehnologije je treba risbo zrcalno prenesti na matrico, da se ta pozneje pravilno odtisne na papir. Isto velja za črke – tiskarske matrice črk morajo biti zrcalno obrnjene, da jih lahko brez težav beremo, ko so odtisnjene.

V spodnji nalogi nariši poljubno podobo in si poglej, kako bo vidna v odtisnjeni verziji.


Tiskanje je natančno in sistematično delo, ki zahteva temeljito pripravo preše, matric, barv, papirja, čistilnih sredstev, sušilcev … Brez čistoče in urejenega delovnega prostora ni možno izdelovati tehnično dovršenih grafik.

{RAZMISLI; Na podlagi česa se oceni kakovost odtisa?}

Signacija ali označevanje grafičnih listov

Avtorji prvih grafičnih odtisov se niso podpisovali pod svojimi deli. V 15. stoletju pa se je to spremenilo, saj so se v grafikah določenih umetnikov začeli pojavljati monogrami in inicialke njihovih imen. Prav tako ni bilo pogosto, da je bil avtor risbe in matrice ista oseba.

{RAZMISLI; Ali veš, kdo je avtor prve večje serije grafik, ki je bil objavljen v Slavi vojvodine Kranjske leta 1689?}

Originalna umetniška grafika je vsak odtis, ki je izdelan ročno in ga označuje lastnoročen podpis avtorja. Poleg tega mora vsebovati še: zaporedno številko odtisa v določeni seriji (nakladi), letnico nastanka, tehniko in naslov dela.


Vsaka avtorska grafika mora biti ustrezno označena –signirana z osnovnimi podatki, če hočemo, da se jo obravnava kot originalen odtis. Kako bi sam razporedil osnovne podatke, ki označujejo grafiko? NAMIG: Pomisli na vrstni red odtisov, kako je bila grafika izdelana, kdo jo je izdelal in kdaj …

 Letnica
 Grafična tehnika
 Naklada
 Naslov
 Podpis
<NAZAJ
>NAPREJ51/237