Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Tradicionalni načini tiska

V umetniški grafiki poznamo štiri osnovne načine tiska: visoki tisk, globoki tisk, ploski tisk ter sitotisk.  Njihovo poimenovanje izhaja iz oblike (profila) matrice, ki jo umetnik uporabi. Najstarejša grafična tehnika je povezana z razvojem pečatnikov in iznajdbo prve tiskarske preše.

Faze izdelave lesorezaPoveži sliko in pojem.

gravura v les
barvni linorez
beli rez
tisk s pečatniki
japonski lesorez
Število napačnih: 0

V tehnikah VT se uporabljajo knjigotiskarske barve, ki se praviloma odtiskujejo na trši papir. Ob večkratnem tiskanju se matrice hitro deformirajo in poškodujejo zaradi velikih pritiskov, katerim so podvržene v stiskalnici. Tehnike VT so bile v uporabi od 16. pa vse do 19. stoletja.

<NAZAJ
>NAPREJ52/237