Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila


Če je bila izdelava grafik v tehnikah VT in GT samo obrt, se je šele z odkritjem tehnik ploskega tiska (PT) razvila v industrijo. Zanimivo je, da še danes strojni (ofset) tisk temelji na tehnologiji, ki so jo izumili konec 18. stoletja oziroma na samem začetku industrijske revolucije.

Litografija ali tiskanje s pomočjo kamnite (apnenčaste) matrice, ki se jo kemično obdela, je omogočila izdelavo milijonskih naklad odtisov.

{RAZMISLI; Zakaj je ploska matrica obstojnejša?}

 


Matrice v ofset tiskarskih strojih ter pri sitotisku se danes pripravlja na podlagi fotopostopka, s pomočjo filmov (prosojnic) in na svetlobo občutljivih emulzij.  Čeprav sitotisk (ST) velja za moderno tehniko, ki je postala izredno priljubljena med umetniki v času pop arta, je njena zgodovina veliko starejša.

 

{RAZMISLI; Zakaj se sitotisk še danes pogosto uporablja v tiskarski industriji?}

<NAZAJ
>NAPREJ54/237