Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razporeditev tipografij in likovnih podob v tiskovinah, knjigah, oglasih zahteva pripravo mreže vodil, na podlagi katerih se izdela ogrodje za tipično grafično stran (GS).

Priprava vodil/guides, s katerimi določimo (nevidno) mrežo oziroma ogrodje GS.
Oblikovanje (barvnega) ozadja GS.
Postavitev slikovnega gradiva glede na mrežo GS.
Vnašanje besedila (izbira tipografije, razmikov, vrstnega reda …).

Priprava za tisk

Poznavanje osnov tiskarske tehnologije, od kalibracije barv in svetlo-temnih kontrastov do pravil preloma, porezave, uporabe tiskarskih rastrov, pantonov in tako naprej, je pogoj za ustrezno pripravo za tisk.

{VPRAŠANJE; Si že kdaj natisnil sliko s spleta, ki ni bila izostrena ali je imela drugačne barve kot na zaslonu? Kako bi razložil to odstopanje?}

Kakovostno strojno tiskanje eno-, dvo- ali večbarvnih odtisov je odvisno od uporabe ustrezne ločljivosti (resolucije) slik/besedila ter gostote rastra, ki ga podpira določen tiskarski stroj ali naprava.

S pritiskom na vzorec rastra v meniju spremeni obliko rastra v sliki. Kako to vpliva na končen videz slike?


Čeprav obstaja tudi zelo uporaben vektorski način zapisa in obdelave računalniških slik, ga je za tisk treba še vedno pretvoriti v rastrsko obliko!

<NAZAJ
>NAPREJ64/237