Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila


Helenizem se je kot obdobje začel leta 334 pred našim štetjem, ko je Aleksander Veliki osvojil Perzijo. Takrat so se grški polisi združili v politično enotno državo. K skupni državi so priključili osvojena ozemlja v Egiptu in Aziji. Središča helenistične kulture postanejo mesta Aleksandrija, Pergamon, Antiohija in Atene, v katerih so cvetele filozofija, znanost in umetnost. Helenistična umetnost je višek dosegla po Aleksandrovi smrti, leta 321 pred našim štetjem, in se ohranila do leta 31 pred našim štetjem.


Zevsov oltar, okoli leta 180 pr. n. št., Pergamon, Muzej v Berlinu

{RAZIŠČI; Razišči, kakšne so značilnosti helenističnega urbanističnega oblikovanja in arhitekture. Kdo je bil Hipodam (Hippodamus) iz Mileta? Ugotovitve zapiši v zapiske, prilepi tudi slikovne primere.}

KIPARSTVO

V grški antiki je bilo kiparstvo izjemno cenjeno. Okoli leta 650 pred našim štetjem so nastale prve monumentalne skulpture. Poleg prostostoječe plastike je nastalo tudi veliko reliefov, ki so krasili številne templje. Vse kiparske umetnine so bile oblikovane v idealnem harmoničnem razmerju (kanon). Uporabljali so marmor in bron.

V arhaičnem obdobju se uveljavita podobi kurosa, golega mladeniča, in kore, oblečene ženske figure.Kuros, okoli leta
525 pr. n. št.

Kora, okoli leta
500 pr. n. št.

{RAZMISLI; Kakšne so oblikovne značilnosti arhaičnega kiparstva?}


4.5. Poliklejt, 450–440 pr. n. št., Kopjenosec
4.6. Miloška Venera,
190–130 pr. n. št.
4.7. Nika Samotraška,
okoli leta 200–190 pr. n. št.

<NAZAJ
>NAPREJ137/237