Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
4.

Celostno analiziraj delo Augusta Rodina Calaijski meščani. Besedilo dopolni z manjkajočimi izrazi.

PODATKI O LIKOVNEM DELU
AVTOR: Auguste Rodin
NASLOV: Calaijski meščani
DATACIJA: (1886–1889)
SLOG: impresionistično kiparstvo
MATERIAL: bron

skupino celopostavnih gibanja pogledov razmišljajoči kretnjami krožna razvrščene usmerjena impresionistična slikovito razdrobljena shujšane mimiko obup

Na sliki vidimo bronasto kiparsko , ki jo sestavlja šest moških figur. Izpostavljen je ritem in usmerjenost Upodobljeni so kot . Z različnimi pozami in rok nakazujejo notranji nemir. Kompozicija je . Figure so naključno, prostor med njimi, v sredini kompozicije, je prazen. Pogled je možen z več strani, saj je vsaka figura drugam. V delu lahko prepoznamo načela v oblikovanju. Figure so upodobljene , kiparska površina je . Figure so prikazane kot in na robu svojih moči. S kretnjami rok in obrazno sporočajo svoje razočaranje in .


Auguste Rodin, 1886–1888, Calaijski meščani,
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Auguste_Rodin-Burghers_of_Calais_London_(photo).jpg (citat)

VSEBINSKA ANALIZA

dogodkom Calais stradanja predati zgodovinskega domoljubju notranji dramo

Upodobljeni prizor je povezan z zgodovinskim iz stoletne vojne med Anglijo in Francijo. Leta 1346 je angleški kralj Edvard III. želel osvojiti mesto . Oblegal ga je eno leto. Po dolgem času so se meščani želeli , kralj pa je v zameno, da bi mestu prizanesel, zahteval življenja šestih mestnih veljakov. Naročnik spomenika dogodka je bilo mesto Calais. Leta 1884 so se odločili postaviti spomenik, posvečen meščanov Calaisa. Rodin je zvesto upodobil resnični, zgodovinski dogodek ter uprizoril boj šestih meščanov, ki so se žrtvovali, da bi rešili svoje mesto. Upodobil je šest različnih ljudi, ki vsak na svoj način preživljajo danega trenutka.

<NAZAJ
>NAPREJ195/237