Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Elektrarne

V Sloveniji imamo številne elektrarne različnih vrst, ki jih bomo podrobneje spoznali v nadaljevanju.

Termoelektrarne

V termoelektrarnah je vir energije za proizvodnjo električne energije fosilno gorivo, običajno je to premog.
Z izgorevanjem fosilnega goriva nastaja toplota, ki greje vodo, tako da nastaja vodna para. Vodna para poganja turbino, ki vrti gred, na kateri je generator. Ta proizvaja električno energijo in jo oddaja v omrežje, na katero so priključeni porabniki. Paro, ki odteka s turbin, s pomočjo hladilne vode utekočinimo in jo nato s pomočjo peči ponovno uparimo. Vodo za hlajenje vodne pare lahko dobimo iz rek ali pa jo napeljemo skozi hladilne stolpe.
 

Največja termoelektrarna v Sloveniji je v Šoštanju. Ima visoke in ozke dimnike ter zelo velike in široke hladilne stolpe, iz katerih uhaja kondenzirana vodna para v obliki majhnih kapljic, podobno, kot je v oblaku. 

Na spletni strani http://www.te-sostanj.si/si/ preveri, kolikšen delež električne energije v državi proizvede termoelektrarna Šoštanj.

<NAZAJ
>NAPREJ65/250