Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Hidtroelektrarne

Voda teče z višjega mesta na nižje mesto, pri čemer lahko izkoriščamo njeno energijo za pogon turbin, podobno kot pri mlinskem kolesu. Turbina nadalje poganja generator, ki proizvaja električno energijo.
 

V Sloveniji imamo več rek, na katerih so zgrajene hidroelektrarne.
a) Razmisli, katera slovenska reka ima največ hidroelektrarn.
b) V katerem letnem času proizvedejo hidroelektrarne več energije (pozimi ali poleti)?

Na spletu si lahko ogledaš simulacijo delovanja hidroelektrarne. Omogočeno je spreminjanje nivoja vode v reki in toka vode na turbino ter hkratno spremljanje količine proizvedene električne energije.

Plimske elektrarne

Plima in oseka na morju sta posledica gibanja Lune okoli Zemlje. Nihanje morske gladine  izkoriščajo plimske elektrarne, ki jih poganja tok morja. Značilnost teh elektrarn je tudi obračanje turbin v smer morskih tokov, s čimer je omogočeno čim večje izkoriščanje energije vode.
 

Na morju lahko izkoriščamo tudi energijo valov za pogon turbin. Valovi stisnejo zrak v žlebu pred turbino. Stisnjen zrak nato izteka skozi  odprtine, pri čemer poganja turbino. 
Model elektrarne na morske valove

<NAZAJ
>NAPREJ68/250