Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Jedrske elektrarne

Jedrske elektrarne uporabljajo za svoj vir energije jedrsko gorivo, ki ga običajno pridobimo iz uranove rude. Jedrsko gorivo je stisnjeno v obliko majhnih tabletk, ki so shranjene v gorivnih palicah. Te so v obliki mreže naložene druga ob drugo, v tako imenovan gorivni element, ki je potopljen v tekočino v reaktorju.
Ob cepitvi jeder (razpadu) radioaktivnih elementov v jedrskem gorivu se sprošča toplota, s katero segrevamo tekočino v reaktorju in s tem vodo za proizvodnjo pare. Podobno kot v termoelektrarnah, vodna para poganja turbino, ta pa generator, ki proizvaja električno energijo. Vodno paro, ki teče mimo turbine, ohladimo s hladilno vodo, ki jo lahko dobimo iz bližnje reke. Pri tem je problem, da se lahko reka nekoliko segreje, kar lahko vpliva na življenje v njej.
 

V Sloveniji imamo eno jedrsko elektrarno, v Krškem. Ta proizvede več kot tretjino električne energije v Sloveniji. Na sliki lahko vidiš kupolo, v kateri se nahaja jedrski reaktor.

Za še boljše in natančnejše razumevanje jedrske elektrarne si lahko tudi sam sestaviš virtualno jedrsko elektrarno. Klikni na spodnjo povezavo in sledi posameznim korakom sestave v sliki in besedi.

Sestavi jedrsko elektrarno

Razmisli, zakaj je jedrska energija kljub nevarnosti sevanja čistejša od energije, pridobljene v termoelektrarnah.

<NAZAJ
>NAPREJ66/250