Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Geotermalne elektrarne

Okolju prijazna proizvodnja električne energije poteka v geotermalnih elektrarnah, ki izkoriščajo toploto iz Zemlje. Zemlja v sebi skriva velike količine toplote, ki jo ljudje preslabo izkoriščamo. Na Islandiji lahko vse leto spremljajo številne izbruhe vroče vode — gejzirje. 

V geotermalnih elektrarnah izkoriščamo vodno paro iz globin Zemlje za pogon turbin, te pa poganjajo generatorje, ki proizvajajo električno energijo.
 

Žal je teh vrst elektrarn po svetu zelo malo, saj se voda v obliki vodne pare običajno nahaja zelo globoko pod površjem Zemlje.

V Sloveniji izkoriščamo geotermalno energijo za turistične namene v toplicah in za ogrevanje domov s toplotnimi črpalkami. Za izgradnjo geotermalne elektrarne pa bi morali narediti zelo globoke vrtine (vsaj $3000\,\rm{m}$).

Sončne elektrarne

Sončne elektrarne v primerjavi z drugimi elektrarnami nimajo turbine in generatorja. Sončna svetloba nosi s seboj energijo, ki se pri obsevanju sončnih celic neposredno pretvori v električno energijo. Ponekod lahko opazimo velika polja sončnih celic. Sicer pa sončne celice prekrivajo strehe številnih objektov, s čimer je koristno izkoriščen prostor.

Proizvedeno električno energijo lahko uporabimo zase ali pa jo pošljemo v omrežje, za kar dobimo plačilo. Kadar država podpira takšen način pridobivanja električne energije, običajno dobimo za plačilo več, kot stane električna energija, ki jo odkupimo iz omrežja. 
 

<NAZAJ
>NAPREJ67/250