Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vetrne elektrarne

Vetrne elektrarne poganja energija vetra, ki se pretvarja v električno energijo.

Ta način pridobivanja električne energije je okolju prijazen. Žal pa vetrnice potrebujejo veliko prostora in primerno hitrost vetra za svoje delovanje, kar lahko onemogoča njihovo postavitev. Za boljše izkoriščanje prostora in vetra je vse več vetrnic postavljenih na morju.

V Sloveniji smo leta 2013 postavili komaj prvo vetrno elektrarno na Griškem polju pri Dolenji vasi, ki lahko oskrbuje kar 1100 gospodinjstev. 

Na sliki lahko vidimo, kako turbina prek zobniških prenosov in gredi poganja generator, ki proizvaja električno energijo.
 

 

 

Nekatere vetrnice se lahko obračajo v smeri vetra, da čim bolje izkoristijo energijo vetra. Najbolj učinkovite so tiste vetrnice, ki imajo samo tri lopatice na turbini. 

Tudi sam si lahko izdelaš preprosto vetrnico za proizvodnjo električne energije. Za generator lahko uporabiš majhen elektromotor, na katerega pritrdiš vetrnico. Proizvedena električna energija bo zadostovala za delovanje kolesarske žarnice. Preizkusiš jo lahko tako, da nanjo pihaš s sušilnikom za lase.
 

Razišči, ali na hitrost vrtenja vetrnice vpliva naklon krilc, število krilc, površina loput, oblika loput ipd.

<NAZAJ
>NAPREJ69/250