Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kaj je preparat?

To, kar opazujemo z mikroskopom, imenujemo preparat. Preparat sestoji iz objektnega stekla, na katerega položimo objekt, ki ga bomo opazovali (npr. del rastline). Na opazovani objekt kanemo kapljico vode in ga nato prekrijemo s krovnim stekelcem


Zbirka trajnih preparatov

Ločimo sveže in trajne preparate.

Sveži ali mokri preparat pripravimo sami in ga ne obdelamo z nobenimi kemičnimi snovmi; na opazovani objekt kanemo kapljico vode in ga prekrijemo s krovnim stekelcem. Tak preparat po opazovanju običajno zavržemo, ker ni obstojen.

Trajni ali suhi preparat pripravijo v laboratorijih. Opazovani objekt s posebnimi barvili obarvajo tako, da so dobro vidne strukture. Obstojnost preparata zagotovijo z ustreznimi snovmi. Tak preparat lahko uporabljamo več let.

Oglej si animacijo, kako naredimo mokri preparat.

Po opisanem postopku še sam naredi mokri preparat.

<NAZAJ
>NAPREJ97/250