Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Podobnosti in razlike med živalsko in rastlinsko celico

Če bi si pod mikroskopom natančno ogledali živalsko in rastlinsko celico ter ju primerjali, bi ugotovili, da sta podobno zgrajeni. Tako živalske kot tudi rastlinske celice imajo celično membrano, jedro in citosol.

Katera celica je živalska?

S pomočjo lupe opazuj različne liste in jih skiciraj.
Izdelaj nekaj mokrih preparatov in s pomočjo mikroskopa opazuj različne celice. Opazovane objekte skiciraj. V pomoč pri pripravi preparata naj ti bo animacija na strani 'Kaj je preparat?'.

Mikroskop so odkrili ob koncu 16. stoletja. Enega prvih mikroskopov je za opazovanje zgradbe živih bitij uporabil Robert Hooke (1635–1703) in pri tem ugotovil, da so živa bitja zgrajena iz majhnih 'kamric' – celic.
Hookov mikroskop in celice, kot jih je videl Hooke s tem mikroskopom.

<NAZAJ
>NAPREJ100/250