Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Rastlinske celice so v primerjavi z živalskimi nekoliko večje (povprečna velikost rastlinskih celic je $50-100$ µm, povprečna velikost živalskih celic je $5-30$ µm).

Iz slike razberi, katere celične strukture imajo rastlinske in katere živalske celice. Odgovori z da/ne.

  Živalska celica Rastlinska celica
celična membrana da
da
celična stena ne da
celično jedro da da
citoplazma da da
mitohondriji da da
kloroplasti ne
da
vakuola ne da

Rastlinska celica ima mehurčku podobno strukturo, imenovano vakuola, ki vsebuje celični sok, kateri sestoji pretežno iz vode. Če rastline v vakuolah nimajo dovolj vode, ovenijo.

Rastlinske celice so obdane s celično steno. Zaradi trdne celične stene imajo rastlinske celice določeno obliko.

V rastlinskih celicah so organeli, imenovani kloroplasti. Običajno so majhni, podobni zrnom in so zaradi zelenega barvila klorofila zelene barve. 
 
Primerjava rastlinskih celic (spodnja povrhnjica lista) in živalskih celic (prečni prerez kože človeka) (povečava: $400$-krat)

<NAZAJ
>NAPREJ101/250